על תודעה "אג'ילית" בג'ודו תחרותי ובארגונים, מאי 2025
אחת התובנות החשובות שרכשתי במהלך עבודתי עם נבחרת הג'ודו הופיעה ברגע יומיומי לחלוטין ולא צפוי - כפי שתובנות, מסתבר, נוהגות לעשות מידי פעם. בנסיעת אוטובוס בדרך משדה התעופה בדיסלדורף למלון לפני הגרנד פרי ב2015 ישבתי ליד פיזיותרפיסט שליווה את הנבחרת. הוא בעצמו היה גם ג'ודאי בעברו. שוחחנו על הספורט הנפלא והמאתגר הזה ואז הוא אמר "בג'ודו המתח בין חשיפה לשינוי הוא פקטור גורלי". "מה הכוונה?" שאלתי. הפיזיותרפיסט הסביר בסבלנות. הג'ודאים הבכירים מתחרים לעיתים תכופות, הקרבות שלהם נמצאים באינטרנט, וכל אחד יכול לצפות בהם. מכיוון שמדובר בספורט יחידני, לכל אחד מהם יש את התכונות ומהמאפיינים שלו – התרגילים החזקים, העמידה הדומיננטית, הטקטיקה האישית. ככל שהם מתחרים, ובמיוחד מצליחים, הם מושכים תשומת לב והופכים מוכרים יותר. סגנון הג'ודו שלהם נחשף והיריבים שלהם לומדים אותו. כמו במערכת החיסונית של הגוף – הג'ודאים האחרים שנחשפים אליהם מנסים ללטש את הג'ודו שלהם עצמם בתהליך מתמשך ודינמי של שיפור, שיכלול ודיוק. במילים אחרות – הג'ודו התחרותי הוא שוק דינמי שמשתנה במהירות על ידי כל "השחקנים" שפעילים בו, מתוך המוצרים והטכנולוגיה שהם חושפים. זהו שוק שדורש גמישות ואדפטציה מהירים וללא הרף. יכולת להיות בהתפתחות ובשינוי תמידיים. הג'ודאים צריכים להמציא את עצמם מחדש ובתוך כך להישאר הם עצמם – להיות מי שהם, מומחים בג'ודו שלהם. זה אומר ללטש את החוזקות שלהם בשאיפה שיהפכו לשלמות בלתי ניתנת לעצירה וכל הזמן למצוא דרכים יצירתיות להוסיף, להתרחב, ללמוד ולהפתיע.
בדומה לכך ובעצימות תובענית לא פחות, גם בעולם העסקי גמישות ארגונית -היכולת להסתגל במהירות וביעילות לתנאים משתנים – אינה עוד מותרות, אלא הכרח.
הג'ודו, שנוסד על ידי ג'יגורו קאנו בסוף המאה ה-19, מדגיש יעילות מרבית במאמץ מזערי ושימוש אסטרטגי באנרגיה. ג'ודאים לומדים לא להתנגד לכוח של היריב רק באמצעות כוח, אלא בצורה מתוחכמת להסיט את התנועה של היריב כדי לזכות ביתרון. בג'ודו העולמי לא רק הכוח של היריב הוא שיבוש פוטנציאלי למטרות שלי, אלא גם עצם החשיפה של הספורטאי עצמו – תוצר לוואי בלתי נמנע של עצם הפעילות שלו ב"שוק". כלומר, דווקא ההצלחה שלו חייבת להיות מנוע להמשך צמיחה וחלילה לא לשקוט על שמריו. ג'ודאי מצליח חייב להיות "ארגון גמיש". באותו אופן, ארגונים גמישים חייבים לדעת להתמודד עם "שיבושים" (שינויים מהירים - כולל אלה שההצלחה שלהם מביאה) לא כדבר שיש להתגבר עליו בכוח – אלא להשתמש בהם כמנוף להתקדמות ולהתפתחות.
לדוגמה, כשמגפת הקורונה פרצה, חברות כמו Zoom -ו Shopify הפגינו גמישות מדהימה. Zoom הגדילה את התשתיות שלה במהירות כדי לתמוך בזינוק עולמי בביקוש, ו - Shopify השיקה כלים חדשים שעזרו לעסקים קטנים לעבור למכירה אונליין. החברות האלו פעלו כמו ג'ודאי מנוסה– הגיבו במהירות, שמרו על שיווי משקל, והפכו את הלחץ החיצוני למנוע לצמיחה ולהתחדשות.
בסדנאות המשותפות שלנו לארגונים, אורי ששון ואני עוסקים במושג מרכזי וחשוב בג'ודו הנקרא "קוזושי" – היכולת להתארגן מהר על עמדה יציבה וחזקה לאחר שיוצאים משיווי משקל ואז לשבור את שיווי המשקל של היריב בתגובת נגד. ג'ודואים מתרגלים בסיזיפיות את היכולת לזהות את הרגע שבו היריב מאבד את האיזון ולפעול מיד. בעולם הארגוני, זה בא לידי ביטוי ביכולת לזהות "סימנים חלשים" – מגמות מתהוות או סימני שיבוש מוקדמים – ולהגיב לפני שהמתחרים מבחינים בכך. לשם כך מנהלים חייבים לפתח מודעות עמוקה למאפייני הארגון שלהם והשוק שבו הם פועלים ולמשמעויות של שמירה על איזון של תפקוד, יעילות ורלוונטיות.
נטפליקס היא דוגמה בולטת לשימוש עסקי ב"קוזושי". במקור נטפליקס התחילה כחברה להשכרת תקליטורי DVD דרך האינטרנט כשהלקוחות מקבלים ומחזירים אותם באמצעות הדואר. הרבה לפני שהסטרימינג הפך לדומיננטי, נטפליקס זיהתה את המעבר מהמדיה הפיזית ונקטה פעולה – גם במחיר של פגיעה בעסק ההשכרה המקורי שלה בדואר. היכולת הזו לזהות מוקדם מומנטום של שינוי (יציאה מהאיזון המוכר) ולפעול בנחישות משקפת את מהות הג'ודו ברמה האסטרטגית.
ג'ודו מדגיש גם את חשיבות הקאטה (אימון מובנה) והרנדורי (קרב חופשי)– שילוב של משמעת עם גמישות. באופן דומה, ארגונים גמישים משלבים מסגרות עבודה מסודרות(כמו Scrumאו OKRs)עם מקום לניסוי וללמידה. טויוטה, לדוגמה, יישמה עקרונות אלה במערכת הייצור המפורסמת שלה, תוך קידום של למידה ושיפור מתמיד (קאיזן) בכל רמות הארגון.
הג'ודו מלמד שכוח אמיתי טמון לא בנוקשות, אלא בגמישות, במודעות ובתזמון. ארגונים גמישים פועלים לפי אותה פילוסופיה: הם שומרים על קלילות, הופכים שינוי ליתרון, ומתפתחים כל הזמן דרך אימון ממושמע.
אז אולי הגיע הזמן שמנהיגים וצוותים יפיקו תועלת וילמדו מהחוסן המנטלי של ג'ודאים אולימפיים – איך להישאר רגועים תחת לחץ, לפעול בכוונה ובנחישות, ותמיד להיות מוכנים להפוך אתגרים לדחף להכריע ולנצח.